Fotboll
Senior

Kvalet lever
2020-10-21 21:00

Efter att för första gången under 2020 ha förlorat två matcher i rad så kändes det lite som att det var vid helt fel tidpunkt som det skulle komma en dipp. Med tanke på att den andra förlustmatchen var den första kvalmatchen i år så var extra bittert att dippen kom, men som tur blev den kortvarig.

Första kvalmatchen slutade som sagt med en bitter 0-1 förlust mot Råå. Alla spelare var besvikna men samtidigt bestämda att göra bättre ifrån sig denna gång. Även fast det har känts uppgivet sen 0-1 förlusten ger vi oss inte förrän det är matematiskt kört i kvaltabellen.

Inställningen innan matchen skulle visa sig direkt i inledningen mot Lunnarp. En extremt dålig plan gjorde passningsspelet svårt men ett hetare Bjärred gjorde det svårt för Lunnarp. Det första bra läget kommer efter ett inlägg av Nordenman på högerkanten. John vinner duellen i straffområdet men lägger den precis över ribban. Bjärred fortsätter kontrollera matchen och har längre anfall än Lunnarp. I matchminut 37 chippar Nordenman bollen på armen på en försvarare, solklar straff trots vilda protester från Lunnarpsbänken. Tror Lunnarp får läsa på lite om reglerna när det gäller hands.. Lunnarp menar att handen är intill kroppen ändå blir det en solklar rörelse för armen när bollen träffar. Handen/armen kan således inte varit intill kroppen då rekylen isåfall inte hade synts på det sättet.

Såhär skriver Lunnarp själva om situationen, ”BIF anföll och chippade bollen upp mot Jackes arm som han hade enda intill kroppen och då blåser domaren för straff, horribelt beslut..” [1]

Jag önskar att detta var en inspelad match. Jag förstår frustrationen när man tycker sig få domslut emot sig och tro mig jag har känt likadant vid säkert 1000 tillfällen. Men det blir nästan lite humoristiskt när de dessutom väljer att kommentera så starkt på första straffsituationen när den andra går att diskutera mer. (även fast jag tycker att båda är straff)

Jag vill ändå göra klarhet i reglerna så Lunnarpsgänget kan lära sig lite för framtiden. Är den handen intill kroppen så måste ”Jacke” haft en del osynligt överhudsfett hängande utanför kroppen…

Exempel från svenskfotboll.se:

Du försvarar dig utanför straffområdet mot en teknisk Neymartyp (Nordenman). Han chippar upp bollen på din utsträckta hand för att få en frispark i bra läge. Är det hands eller inte?

Jan Berg: Här blir det frispark. Men då krävs det att dina armar är utanför kroppen eftersom det gör dig onaturligt större. Detta kan förstås utnyttjas, även om det kräver väldig precision. Så länge dina armar hålls intill kroppen räknas det inte som att du har blivit onaturligt större, och då blåser inte domaren.[2]

Så åter till matchen, Rune placerar straffen snyggt likt Zlatan nere i vänstra hörnet, otroligt skönt att spräcka nollan efter en längre period där Bjärred ägt spelet. Precis innan halvtid kommer Nordenman runt på sin kant, han slår ett inspel mot Gullers som lyckats toucha bollen mot mål. Målvakten försöker frenetiskt rädda bollen men den går retsamt i en båge över målvakten och in i mål. 0-2 blir resultatet till halvlek.

I den andra halvleken är Lunnarp det hetare laget. De har en bra period där Bjärred inte lyckats få bort bollen. De pressar och får många offensiva frisparkar och inkast som de siktar mot en nickskicklig kapten. Bjärred lyckats dock stå emot och i den 62 minuten lyckas Nordenman vara inblandad igen. Han tar sig förbi målvakten och lägger den rakt upp på en onaturlig Lunnarpshand. Straff till Bjärred och ett rött kort för Lunnarpsspelaren. Rune kliver fram igen och slår ännu en snygg Zlatanstraff nere i vänstra hörnet. Efter målet tappar Lunnarp sin heta period och matchen blir jämnare. Inget av lagen får någon direkt målchans. Tyvärr lyckas Lunnarp göra ett reduceringsmål precis innan domaren ska blåsa av. Otroligt tråkigt när målskillnad kan komma att bli avgörande för avancemang.

Noterbart är att Bjärred inte fick en enda offensiv straffspark 2017, 2018 eller 2019 och att vi i denna match fick två stycken.

MOTM - Erik Wikermark (enligt Micke) Så nära en 100% prestation man kan komma.

MKI - Mackan (enligt Micke) Vann fler nickdueller bara i första halvlek än vad han gjort på hela sin karriär.